vrijdag, december 04, 2009

kaas maken

Kaas maak je door melk (eventueel) te pasturiseren, aan te zuren en te laten stremmen.
De melk is gestremd en klaar om gesneden te worden.


Snijden van de wrongel is lastig, de blokjes moeten ongeveer 2 x 2 cm worden, het kaasvat is rond en de messen staan verticaal. De vaardige hand van de kaasmaker zorgt echter voor een perfect resultaat.




Uiteindelijk is de kaas in vormen gestopt, uitgelekt en gepekeld. Daarna start het rijpingsproces, over drie weken eten we (alleen nog maar) zachte kaas.

2 opmerkingen:

Jaap zei

Opmerkelijke reportage van kaasmaken. Ik ben benieuwd naar de smaak. Heldere en illustratieve foto's.

Ettie zei

Hey Peter,
Leuk project hoor
durf het wel te eten?
groetjes Ettie

Groeimarkt Ondernemen in de zorg, een groeimarkt. Praktische informatie voor ondernemers in de zorg, voor freelance verpleegkundigen, thuisz...